Πάμε Καππαδοκία: Τα highlights – Τι να δείτε και να κάνετε οπωσδήποτε!

Η Καππαδοκία είναι περιοχή της ανατολικής Τουρκίας την οποία  συνθέτουν πέντε επαρχίες. Το TodayPost.gr σας παρουσιάζει την επαρχία της Καισαρείας και συγκεκριμένα το χωριό Göreme, που είναι γνωστό για τους ιδιαίτερους βράχους που το κοσμούν αλλά και τις μαγευτικές πτήσεις με αερόστατο.

Το χωριό Göreme είναι γραφικό και  δίνει  την αίσθηση του χωριού. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά και αυτό είναι εμφανές.  Άλλες εναλλακτικές πόλεις που θα μπορούσατε να μείνετε  είναι η Urgup ή το Uchisar. Οι τιμές των καταλυμάτων είναι προσιτές.

Επίσκεψη στις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που αξίζει να δείτε στην Καππαδοκία είναι μία υπόγεια πόλη. Οι δύο πιο διάσημες είναι η Kaymakli Underground City και η Derinkuyu Underground City. Και οι δύο είναι είναι άκρως ενδιαφέρουσες και δέχονται επισκέψεις. Στην Kaymakli κάποτε κατοικούσαν περίπου 3000 άνθρωποι κυρίως την Βυζαντινή εποχή, καθώς προσπαθούσαν να προστατευθούν από τους Άραβες εισβολείς.

Η υπόγεια αυτή πόλη αποτελείται από 8 ορόφους (κάτω από το έδαφος) και μπορείτε να διακρίνετε μέχρι και σήμερα τους χώρους που κάποτε ήταν στάβλοι, δωμάτια, αποθήκες κλπ. Αντίστοιχη ιστορία έχει βεβαίως και η Derinkuyu. Οι χώροι στις υπόγειες πόλεις είναι αρκετά στενοί οπότε αν είστε κλειστοφοβικοί καλύτερα να το σκεφτείτε και να τις επισκεφθείτε νωρίς ή αργά για να αποφύγετε την κοσμοσυρροή. Ανοίγουν στις 08.00 το πρωί.

Βόλτα με αερόστατο στο Göreme

Σίγουρα  η Βόλτα με αερόστατο στο Göreme  είναι το highlight του ταξιδιού αυτού και κάτι που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε στην Καππαδοκία! Η  εμπειρία είναι συγκλονιστική και θα σας πλημμυρίσει από συναισθήματα, ενώ η θέα από το αερόστατο της πρώτες πρωινές ώρες είναι μοναδική.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τόσο το σεληνιακό τοπίο, όσο και τα υπόλοιπα αερόστατα που ένα ένα ανεβαίνουν στον αέρα καθώς οι πρώτες ηλιαχτίδες του φωτός κάνουν την εμφάνισή τους.

Αν δώσετε τη δέουσα προσοχή σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, μπορεί να γίνει μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταξιδιωτικές σας στιγμές. Η δραστηριότητα είναι ακριβή περίπου 200 ευρώ το άτομο και καλό είναι να κάνετε κράτηση δίότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Ανάβαση στο κάστρο Uchisar

Στην πόλη Uchisar, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Göreme θα βρείτε το υψηλότερο σημείο της περιοχής, το κάστρο Uchisar! Ένα κάστρο διαφορετικό από τα υπόλοιπα καθώς  ουσιαστικά πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο που έχει σκαλιστεί και έχουν φτιαχτεί δωμάτια, αφού κάποτε κατοικούνταν.

Σήμερα φιλοξενεί κυρίως περιστέρια, ενώ η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους δεν επιτρέπεται λόγω πιθανών κατολισθήσεων. Η θέα από την κορυφή είναι ατελείωτη και η ανάβαση είναι αρκετά εύκολη. Καλύτερα να αποφύγετε να το επισκεφθείτε τις μεσημεριανές ώρες για ευνόητους λόγους.

Περπάτημα στην κοιλάδα των περιστεριών (Pigeon Valley)

Μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε σε κάποια κοιλάδα και να απαθανατήσετε την απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων.

Η Pigeon Valley βρίσκεται πολύ κοντά στην Uchisar οπότε μπορείτε να τα συνδυάσετε. Το όνομα της κοιλάδας προκύπτει από το γεγονός ότι στους σκαλιστούς βράχους της κοιλάδας έβρισκαν καταφύγιο πολλά περιστέρια καθώς οι αγρότες χρησιμοποιούσαν τις αφοδεύσεις τους ως λίπασμα. Η σύντομη διαδρομή είναι περίπου 3 χιλιόμετρα, ωστόσο μπορείτε να μην τη διασχίσεις μέχρι το τέλος. Όπως αντιλαμβάνεστε μέσα στην κοιλάδα δεν θα βρείτε αναψυκτήρια οπότε να έχετε μαζί σας νερό.

Περιπλάνηση στην κοιλάδα της αγάπης (Love Valley)

Η Καππαδοκία είναι γεμάτη βράχους με ιδιαίτερους σχηματισμούς που άλλοτε θυμίζουν ανθρώπινες μορφές, καμήλες και ό,τι άλλο μπορεί να μπει στη φαντασία σας. Όταν βρεθείτε στην κοιλάδα της αγάπης θα αντιληφθήτε πολύ γρήγορα από πού έχει πάρει το όνομά της. Τεράστιοι βράχοι σε σχήμα φαλού κατακλύζουν το μέρος, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Οι καμινάδες των νεράιδων (Fairy Chimneys)

Άλλο ένα σημείο που αποτελεί δημιούργημα της φύσης είναι τα Fairy Chimney! Άλλη γνωστή ονομασία για αυτή την περιοχή είναι Pasabag ή Monks Valley. Αν και το όνομα παραπέμπει σε κάτι μαγικό η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι ιδιαίτεροι βράχοι-πυλώνες δεν φιλοξενούν νεράιδες αλλά σχηματίστηκαν έτσι με τα χρόνια και λόγο της μορφολογίας και της ποιότητας των υλικών τους συνθέτουν (ηφαιστειακή τέφρα & μελανόλιθος). Αποτελεί χωρίς αμφιβολία hot spot για φωτογραφίες.

Επίσκεψη στο Zelve & Göreme Open Air Museums

Πρόκειται για δύο διαφορετικά μουσεία – πόλεις, τα οποία όμως έχουν το ίδιο concept. Είναι πόλεις χτισμένες μέσα στους βράχους. Κάποτε ήταν κατοικήσιμες, σήμερα λειτουργούν ως μουσεία. Το Zelve Open Air Museum είναι πολύ μεγαλύτερο από του Göreme και βρίσκεται σε μία τεράστια κοιλάδα σε αντίθεση με του Göreme που είναι περιορισμένο.

Ωστόσο, αν θέλετε να δείτε καλύτερες και πιο καθαρές αγιογραφίες στους βράχους, αυτό θα το βρείτε στο Göreme Open Air Museun. Όσον αφορά στην τοποθεσία το Göreme Open Air Museun βρίσκεται στην πόλη του Göreme (κόστος εισόδου 6 ευρώ περίπου) , ενώ το Zelve Open Air Museum απέχει 10 χιλιόμετρα από εκεί (κόστος εισόδου 2,5 ευρώ περίπου).

Επιλέξτε για τη διαμονή σας ένα Cave Hotel

Κάτι ακόμη που αξίζει αναμφίβολα να ζήσετε στην Καππαδοκια είναι να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο – σπηλιά! Αρκετά ξενοδοχεία έχουν «αναπαλαιώσει» αυτούς τους ιδιαίτερους βράχους που κάποτε έμεναν οι κάτοικοι του χωριού και πλέον μπορείτε και εσείς να  ζήσετε αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία φυσικά με μία δόση πολυτέλειας.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές είναι πολύ καλές και υπάρχουν καταλύματα για κάθε βαλάντιο και γούστο. Για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν την περιοχή καλοκαίρι, κάποια από αυτά διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική πισίνα.

Απόλαυστε το ηλιοβασίλεμα στη Red Valley

Σημείο σταθμός στο ταξίδι σας στην Καππαδοκια είναι να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην κόκκινη κοιλάδα ( Red Valley). Το πιο γνωστό σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα είναι το Sunset Point μέσα στην πόλη του Goreme.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό στην Red Valley ήταν πολύ πιο ονειρικό και θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε πιο ήσυχα. Καθίστε αναπαυτικά στους έχει καναπέδες στην άκρη του γκρεμού και  απολαύστε το απίστευτο τοπίο με ένα τσάι, καφέ, ζεστό κρασί και γιατί όχι και έναν ναργιλέ (δε θα βρείτε πιο κατάλληλο μέρος, αν είστε λάτρης)!. Όταν αρχίσει να πλησιάζει η ώρα του ηλιοβασιλέματος θα καταλάβετε γιατί την λένε κόκκινη κοιλάδα.

Δοκίμαστε την τοπική κουζίνα

Όταν βρεθείτε στην Καππαδοκία δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε την πεντανότιμη παραδοσιακή κουζίνα η οποία είναι πλούσια σε μπαχαρικά. Δύο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής είναι το Pottery Kebap (κεμπάπ σε πήλινο) και τα παραδοσιακά ραβιόλια (manti).

Το Pottery Kebap είναι ουσιαστικά κρέας, μοσχάρι, ή κοτόπουλο (κάνουν και χωρίς κρέας για τους χορτοφάγους) ψημένο μέσα σε ένα ψιλόλιγνο πήλινο για πολλές ώρες μαζί με λαχανικά.  Καλό είναι να κάνετε κράτηση και να το έχετε προ-παραγγείλει. Το manti είναι ζυμαρικά γεμιστά με κιμά που τα σερβίρουν ζεστά με γιαούρτι και σάλτσα με σουμάκ (κόκκινη σάλτσα με λεμονάτη γεύση). Άλλα αξιόλογα εστιατόρια που μπορείς να πας είναι το Top Deck & το Fat Boys για νόστιμο κεμπάπ γιαουρτλού. Οι τιμές είναι περίπου 8-15 ευρώ το άτομο.

Μαθαίνοντας την τέχνη της κεραμικής στο Avanos

Κάτι ακόμη που αξίζει να κάνετε στην Καππαδοκία είναι να επισκεφθείτε ένα εργαστήρι κεραμικής. Η περιοχή έχει παράδοση μιας και λόγω του κόκκινου ποταμού (το μακρύτερο ποτάμι της Τουρκίας)  οι τεχνίτες έχουν πρόσβαση σε κόκκινο πηλό, ιδανικός για την κεραμική. Στο Avanos θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποιο από τα οικογενειακά εργαστήρια και να δείτε από το μηδέν, τη διαδικασία παραγωγής ενός κεραμικού.

Ίσως έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και εσείς! Έχει πολύ ενδιαφέρον, ενώ πολλά από τα κεραμικά είναι έργα τέχνης μιας και φτιάχνονται στο χέρι. To  Avanos είναι τουριστικό μέρος, αλλά αξίζει μία βόλτα ιδίως αν εντοπίσετε κάποιο εργαστήριο, μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και από το ξενοδοχείο σας.

Συναισθήματα, σκέψεις, γεύσεις και επαφή με έναν πολιτισμό που σίγουρα θα σας μαγέψει και θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας!

(Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του TodayPost.gr)

FOLLOW US ON: