Το θαύμα της Παναγίας Τσαμπίκας που χαρίζει τη μητρότητα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κάθε χρόνο ανήμερα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζει η Παναγιά η Τσαμπίκα. Η Παναγιά πιστεύεται πως χαρίζει τη μητρότητα σε χιλιάδες ζευγάρια, που έχουν χάσει κάθε ελπίδα και ανεβαίνουν τα 300 σκαλιά για να προσκυνήσουν τη χάρη Της.

Ο φακός του TodayPost.gr βρέθηκε στη Ρόδο και απαθανάτισε τη θαυματουργή εικόνα,  όπου κανείς βλέπει τάματα από όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες είναι οι μαρτυρίες άτεκνων ζευγαριών, για τα οποία η επιστήμη δεν κατάφερε να τους βοηθήσει και τα οποία έλαβαν την χάρη της Παναγιάς Τσαμπίκας και απέκτησαν ένα παιδί, που παραδοσιακά βαπτίζουν Τσαμπίκο ή Τσαμπίκα.

Γυναίκες από κάθε γωνιά της Γης, ακόμα και κάποιες άλλων δογμάτων προσέφυγαν στη Χάρη Της, και καταγράφουν τη μαρτυρία τους. Οι πιστές αφού νηστέψουν και προσευχηθούν για τρεις μέρες, καταπίνουν το σβησμένο φυτιλάκι που ανάβει κάτω από την θαυματουργή εικόνα!  Μαζί τους παίρνουν και μια κορδέλα που στολίζει την εικόνα και τη δένουν στην μέση τους για 40 μέρες.

Από πού προέρχεται η ονομασία

Το προσωνύμιο ‘Τσαμπίκα’ θεωρείται ότι ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη ‘σαμβύκη’, είδος πλοίου, όπως μας παραδίδει ο Ησύχιος, καθώς γεωφυσικά το ύψωμα ομοιάζει με πλεούμενο. Κατά την άποψη άλλων μελετητών, το επίθετο που ακολουθεί την Παναγία συνδέεται με τη λέξη της τοπικής διαλέκτου του Αρχαγγέλου ‘τσάμπα’ που σημαίνει σπίθα, σπινθήρας, φλόγα και σχετίζεται με τη θρησκευτική παράδοση εύρεσης της εικόνας.

Η Παναγία η Τσαμπίκα είναι ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο.  Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεσιτεία της όταν γεννηθεί ένα παιδί, αναλόγως του φύλου, του δίνουν προς τιμήν της το όνομα Tσαμπίκα ή Tσαμπίκος.

Για να προσεγγίσει κανείς το ναό και να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα πρέπει να περπατήσει έως την κορυφή του βουνού, ανεβαίνοντας τριακόσια σκαλοπάτια.

Στο τέλος της διαδρομής ο προσκυνητής νιώθει να καταβάλλεται από δέος και κατάνυξη για τη μεγαλοσύνη της Θεοτόκου, ενώ η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα!

(Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του TodayPost.gr και απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά πηγής)

FOLLOW US ON:
Από σήμερα
Τσελέντης: